неделя, 19 март 2017 г.

8 ден - х. Ледницата - билото - Голям Перелик - х. Перелик - Пампорово




       Сутринта дъжда спря и се по изчисти. Току да тръгнем и заваля. Мъглата си върви и е студено. Още 2-3 пъти по изчиства за малко, но отново завалява. Говорим с момчетата от ППС-то, пътя вървял от долу по хоризонтал и пак се стигало до х. Перелик и Пампорово, без да се излиза на пътеката по билото.
    Постепенно и групата се по изнася, по малко, на части. Оставят ни 1/2 шише ракия. Въпреки, че не заслужаваше да му платим, все пак от нас да мине даваме му 40 лв. По обед се изчисти и в 12 тръгваме. Косьо изостана нещо. Павката го изчака. Те минаха по реброто и пилоните по пряката пътека, а ние да не се квасим още в началото по обиколихме по пътя, няколко завоя, серпентини до мястото където пътеката сече пътя.



        Доста е стръмно и самото излизане на пътеката от пътя - при завой през дере от изток, има стъпала и серпентина да се излезе от изток на пътя. На горе също е доста стръмно и все в иглолистна гора. За малко наклона намалява и отново става стръмно, по душевадно е - става ти горещо, а е мокро и задушно. Излиза се в района на параклиса, където щяхме да нощуваме - за около 30-40 мин. по пътя и още толкова по стръмното. Много боровинки. От там на горе вече е по леко. На югоизток се излиза на още едно открито място,тераса, превал.



    След което набираме височина за последно и качваме Голям /Широколъшки/ Снежник. След това е вече по билото, по равно. Следва слизане по източния склон от юг и към следващия връх, но плавно качваме по западния и южен склон, гора и на върха билото със скали, отново подобно прехвърляме към превала. Има 2 варианта на пътеки - по горе и долу и двете се събират. Гони ни мъглата на моменти. 


    Към Келява гора и се прехвърляме от север. Качваме вр. Орфей, подсичаме от юг и от там пак се прехвърляме в гора с подсичане, плавно по хоризонтал от север. Вече на татък е само пътека. Подсичаме билото на връх Малък Перелик, леко от север. Излизаме от запад на превала към Голям Перелик. Открива се гледка към загражденията и военния обект. При набирането на височините от север и от юг се откриват незаменими гледки. Тази на събора в Гела е от високото с многото и пъстра тълпа долу и песните - чудесно. 




    Обхождаме от север и преди да започнем да се спускаме на превал в началото от изток и поляна, седло се спираме за обща снимка. Павката и Косьо ни бяха изпреварили по пряката пътека, на при параклиса ги настигнахме и на татък вече вървяхме заедно, като пак избързаха от беседката и чешмата към х. Перелик. Започваме слизането към коритото на реката, в същност са 2-3 поточета по склона. Вървя напред и по плавна пътечка, но без маркировка пресичам 1 дере и поточе, по нататък пътеката се губи. Групата си кара по маркировката и пътеката със ЗКМ и бързо ме изпреварват. Пресичам реката, а първите са вече при беседката и чешмата. Правим почивка, сушим се от влагата.




     Заоблачава се и трябва да тръгваме. Има младо семейство с малко дете. Пътеката ни е ясна. Прикапва, но не вали, облачно е, бързо стигнахме хижата. Вътре в столовата е пълно, но има място и за нас. Пак са на агнешко печено. Отново си хапваме за този събор в Гела. Всичко на около е препълнено с хора. Хижарка е този път, в момента я няма, идва после. От начало си мислеше, че оставаме, но като разбра че само обядваме се успокои. Отиде около час -сушене, топло. 



     На татък пътя ни е вече ясен, поне до асфалта, където спряхме колата миналата година.



    Отново си има 1-2 места с беседки и чешми, докато стигнем превала и беседката, параклиса на св. Пантелеймон. Отключен е, от юг по долу има и пейки. Тук отново почиваме.
По пътя на север към Стойките, а не на юг към Смолян за 500 м. до 1 км. Отклонението си личи добре в дясно по черен път подсичащ от север, май това е и трасето на водопровода, което върви още от превала преди Ледницата.












        На места маркировка за конен спорт и скиори, става и за коли там. Излиза се при пистите на Снежанка и ски влековете. Времето е вече преди смръчаване. Косьо е открил място за нощуване. Кратка почивка пред хижа Студенец от юг - в ремонт е не става за нощувка. Покрай междинната или да е била началната станция на лифт.









     От изток точно по пътя, шосето, асфалта излизаме  на завоя и вилно селище, още малко се спускаме и е почивната станция на МС "Орлиците". Настаняване, пазарене за утре в магазина преди 21 ч.на селището. 



       Вечеря и то повече от добра в стола, ресторанта и там е пълно с участници в събора в Гела, явно са хора от любителски танцов състав. Вземаме апартамент за 75 лв. за 6-ма. Идва по 12,50, но Стефан отказа и ни дойде по 15 за 5-ма. Събрахме се за 4-ма на легла, аз бях на фотьойли и табуретка. Реално Стефан или аз щяхме да спим на пода. За събиране имаше място за още толкова и повече по пода, голям апартамент. Баня, Павката, аз, Косьо, Руми, Яни, оставихме ги май тях за накрая. 








    По пътя от х. Перелик до Пампорово по пътя ни спираха коли да ни питат за жълто такси и момче, дали не сме го виждали. Някъде се беше изгубило от няколко дни и го търсеха доста хора. Станцията е хубава и на добри цени за място около Пампорово. Отклонението за Студенец, което търсихме миналата година сега вече го разбрахме къде е. Както и предполагах, точно при този комплекс и завоя, а на там за хижата е на право и на горе, то е и малко разкопано. Табелите не се виждат и не личат, няма ги на точното място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

15-ти последен ден - Проход Св. Марина - вр. Шейновец - с. Мезек - край и прибиране в Кн        От поляната за до 50 м. се и...